• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Prvi sastanak stručnjaka za podvodnu arheologiju zemalja srednje i jugoistočne Europe u Zadru - MCPA Zadar, 17. - 18. lipnja 2021. godine

 Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru pokrenuo je u 2020. godini inicijativu za osnivanjem tima stručnjaka iz zemalja srednje i jugoistočne Europe na zaštiti podvodne arheološke baštine.
Inicijativi su se odazvali predstavnici 16 zemalja (Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Italije, Mađarske, Republike Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjska, Slovačke, Slovenije, Srbije i Turske),a prvi sastanak nove mreže stručnjaka pod nazivom – Underwater Archaeology Task Team (UATT) -  održat će se od 17. do 18. lipnja 2021. u Zadru.

 

U cilju jačanja svijesti javnosti i većeg sudjelovanja zajednice u prepoznavanju i borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj kulturnoj baštini, namjera Centra bila je okupiti mlade i renomirane stručnjake kako bi se umrežavanjem prikupili dostupni podaci o stanju, vrijednosti i kontekstu podvodne arheološke baštine u Europi. Poseban naglasak bit će na naslijeđu UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine s ciljem udruživanja resursa i aktiviranjem širokog raspona iskustava. Osnovni cilj UATT dvodnevnog događanja bit će definiranje organizacijskog okvira i plana financiranja, osnivanje savjetodavnog tijela te dogovor oko budućih zajedničkih aktivnosti i projekata povezanih sa zaštitom podvodne kulturne baštine.

 

Prvog dana sudionici će na okruglom stolu razgovarati o stanju u svakoj pojedinoj zemlji, o rezultatima istraživanja, a rasprava će biti u virtualnom okruženju kako bi se mogli pridružiti i stručnjaci koji zbog okolnosti pandemije nisu bili u mogućnosti putovati.
Drugog dana planiran je zaron na otoku Vrgadi gdje će moći vidjeti ostatke rimskog brodoloma te steći uvid u dio bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine što potvrđuju i brojni podvodni arheološki lokaliteti.

 

Na 7. ministarskoj konferenciji Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj koja je održana 25. svibnja 2021. pod predsjedanjem Grčke, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozdravila je inicijativu MCPA Zadar te ministrima i visokim dužnosnicima zemalja članica SMKJIE istaknula važnost pružanja podrške projektu kojeg provode stručnjaci zemalja članica ove mreže na zaštiti podvodne kulturne baštine.

 

Idejni koncept o osnivanju tima podvodnih stručnjaka predložen je tijekom Regionalnog sastanka o provedbi i ratifikaciji Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi koji je održan u Zadru od 31. rujna do 1. listopada 2014. u organizaciji Centra i Tajništva 2001 Konvencije. Tom su prilikom djelatnici MCPA Zadar iznijeli prijedlog organiziranja regionalnog stručnog tima, pa i s predstavnicima zemalja koje nemaju izlaz na more niti razvijenu podvodnu arheologiju, ali imaju značajne povijesne kontakte.


Misija MCPA Zadar, UNESCO-vog centra 2 kategorije, i nadalje će se biti briga o sustavnom i kvalitetnom razvoju arheološke struke kako na nacionalnoj razini tako i u kontekstu europskog okruženja.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt