• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Međunarodna kulturna suradnja na projektu zaštite podvodne kulturne baštine nalazišta Skerki Bank u Tunisu

Međunarodna kulturna suradnja na projektu zaštite podvodne kulturne baštine nalazišta Skerki Bank u Tunisu

Kako bi se osigurala zaštita vrijedne podvodne arheološke baštine u međunarodnim vodama, UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine predviđen je sustav međunarodne suradnje na otvorenom moru. Početkom 2018. godine Italija je obavijestila UNESCO o podvodnom arheološkom otkriću i opasnosti od pljačke podvodnih nalaza na nalazištu Skerki Bank u teritorijalnim vodama Italije i Tunisa, čime je pokrenut postupak međunarodne suradnje u međunarodnim vodama. Riječ je o vrlo važnom arheološkom nalazištu na kojem se nalaze ostaci nekoliko brodoloma iz više povijesnih razdoblja (od početka nove ere do Drugog svjetskog rata). Područje se nalazi na vrlo posjećenoj pomorskoj ruti koja se koristila još od antike i bila je mjesto poznatih pomorskih bitaka i u Drugom svjetskom ratu. Ovo iznimno vrijedno nalazište, kako zbog arheološke tako i zbog kulturne i biološke raznolikosti, danas je nažalost ugroženo iz više razloga – od nekontroliranog ribolova, nereguliranog prolaska tankera te podvodnih pljačkaša.

Nakon dugotrajnog pokušaja organiziranja misije, od 21. kolovoza do 6. rujna 2022. godine, ista je uspješno i provedena na dva područja - u blizini grebena Skerki Bank (tuniški kontinentalni pojas) te tragom ekspedicije Ballard-McCann u Sicilijanskom kanalu (talijanski kontinentalni pojas). Uz Tunis i Italiju kao koordinatore, a pod okriljem Tajništva UNESCO-ve 2001. organizirana je misija u suradnji s drugim državama koje su se pridružile inicijativi - Alžirom, Egiptom, Francuskom, Marokom, Španjolskom i Hrvatskom koje su osnovale Koordinacijski odbor misije Skerki Bank-a.

U misiji se koristio istraživački brod Alfred Merlin koji je u vlasništvu Odjela za podvodna i podmorska arheološka istraživanja francuskog Ministarstva kulture (DRASSM). Brod je dužine 46 m, dizajniran posebno za arheološka istraživanja u dubokim vodama, opremljen dvama podvodnim robotima s mogućnošću istraživanja dubina do 2500 metara dubine i uređajima za dubinsko skeniranje (multibeam i side scan sonar). Tijekom misije na brodu je boravilo 20-ak znanstvenika predstavnika država sudionica, a Hrvatsku su predstavljali dr. sc. Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) i Roko Surić iz Odjela za prezentaciju MCPA Zadar.

Uz francuski doprinos koji je pokrio troškove broda i posade, financijsku potporu misiji pružile su Španjolska, Italija, Tunis te Hrvatska (Ministarstvo kulture i medija RH) u iznosu od 20 000 USD.

Riječ je o prvoj i najambicioznijoj međunarodnoj misiji ikada provedenoj pod okriljem UNESCO-a radi istraživanja i zaštite podvodne kulturne baštine u vodama Sredozemlja te, u skladu s UNESCO-ovom misijom i vrijednostima, radi promicanja zajedničke baštine među sredozemnim državama i njihovim narodima. Hrvatska je, kao jedna od mediteranskih zemalja s prepoznatom skrbi i dugogodišnjim iskustvom u zaštiti podvodne kulturne baštine, svojim sudjelovanjem u ovoj važnoj kampanji pokazala da može pomoći i drugim zemljama u različitim aktivnostima istraživanja podvodnih nalazišta. Doprinos u ovoj jedinstvenoj međunarodnoj misiji dodatna je potvrda velikog ugleda i uloge koju hrvatski podvodni arheolozi imaju na međunarodnoj sceni. MCPA Zadar kao jedini UNESCO-v centar 2. kategorije u svijetu koji se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine, svojim je sudjelovanjem na ovom projektu pokazao da je spreman biti jedan od glavnih čimbenika na sceni svjetske podvodne arheologije. Jedinstveno iskustvo, stečeno ovom prigodom, arheolozi MCPA Zadar moći će implementirati u budućim projektima sličnog karaktera. Unatoč tome što je misija Skerki Bank završena, ukoliko u budućnosti bude interesa, hrvatski se arheolozi planiraju pridružiti daljnjim istraživanjima podmorja Mediterana gdje bi mogli podijeliti znanje i iskustva u zaštiti podvodnih nalazišta.

Prvi dio misije proveden je u vremenu od 21. do 27. kolovoza 2022. g. na području talijanskog kontinentalnog šelfa (prud) pod talijanskom koordinacijom kada je pregledano stanje nekoliko nalazišta na dubinama od oko 800 metara koja su već otprije poznata budući da ih je pronašla američka misija Ballard-McCann tijekom 1990-ih.

Drugi dio misije proveden je u vremenu od 27. kolovoza do 6. rujna 2022. g. na području Skerki Banka pod koordinacijom Tunisa. Ishod misije bila je izrada detaljnog plana skeniranog dijela morskog dna i otkriće tri nova do tada nepoznata brodoloma, dva brodoloma iz 19. stoljeća i jednog antički brodolom.

Tijekom provedbe ovog projekta angažiran je službeni snimatelj i francuska televizijska ekipa Canal+ i Gedeon programmes. Dana 8. lipnja 2023. g. u sjedištu UNESCO-a u Parizu, u prigodi njegovog predstavljanja premijerno je prikazan dokumentarni film snimljen tijekom misije, a uz predstavljanje rezultata projekta, izložena je i foto izložba renomiranog španjolskog fotografa Angela Fitora.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt