Naslovnica Arheološki projekti
Ispis E-mail

Podvodna istraživanja kod otočića Babuljaša kod Pakoštana

Tijekom izvođenja programa rekognosciranja Zadarske županije, koji su 2012. g provodili djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju pregledano je više podvodnih lokacija. Jedna od pregledanih lokacija bila je i na prostoru otočića Babuljaša.

Više...
 
Ispis E-mail

Dubinsko pretraživanje podmorja uz Konavle

Suradnjom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Zaklade RPM Nautical i Ministarstva kulture RH tijekom srpnja i kolovoza 2012. godine provedeno je dvotjedno pretraživanje podmorja hrvatske obale uz Konavle. Pretraživalo se višesnopnim sonarom (multibeam sonar), a rezultat ove istraživačke akcije je pronalazak više zanimljivih podvodnih nalazišta.

Više...
 
Ispis E-mail

Rekognosciranje podmorja Zadarske županije

Tijekom listopada i studenog 2012. godine Međunarodni centar za podvodnu arheologiju proveo je pretraživanje obale i podmorja Zadarske županije. Pregledano je podmorje na području od otoka Vira do Vrgade. Ronilačke pozicije su odabrane na temelju dojava i informacija suradnika koji su sudjelovali na ovom programu. Ovom je prilikom otkriveno više sidrišta koja su služila kao sigurna utočišta brodovima na njihovoj plovidbi istočnojadranskom obalom, ali i brodolomi koji su se dogodili tijekom takvih plovidbi.

Više...
 
Ispis E-mail

Rekognosciranje podmorja Šibensko-kninske županije

Tijekom listopada i studenog 2012. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju proveo je pretraživanje obale i podmorja Šibensko-kninske županije. Pretraživanje je obuhvatilo podmorje od Kornatskog otočića Arta Velika do Zlarina. Ronilo se na ranije poznatim arheološki zanimljivim lokacijama i na nekim novim koje su izabrane na osnovu dojava kolega arheologa ili lokalnog stanovništva.

Više...
 
Ispis E-mail

Sustavno istraživanje antičkih brodoloma na rtu Uljeva

Godine 2012. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru uz podršku općine Ližnjan započeo je arheološka istraživanja dvaju brodoloma na području rta Uljeva. Rt Uljeva s južne strane zatvara uvalu Kuje i nalazi se kod Ližnjana.

Više...
 
Ispis E-mail

Podmorska arheološka rekognosciranja istarskog priobalja

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru posljednje četiri godina uključio se u podvodna arheološka rekognosciranja istarskog priobalja. Ova rekognosciranja započeo je 60-ih godina 20. st. arheolog Štefan Mlakar djelatnik Arheološkog muzeja Istre u Puli. Osim pulskog muzeja u rekognosciranju podmorja Istre sudjelovali su i ronioci današnjeg Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Više...
 
Ispis E-mail

Podvodna arheološka istraživanja nalazišta Janice - Pakoštane

U podmorju prostrane uvale na položaju Janice u Pakoštanima tijekom svibnja i lipnja 2011. i 2012. godine provedena su podvodna arheološka istraživanja. Prva istraživanja su na ovom lokalitetu započela 2004. godine. Tada je potvrđena pretpostavka iz 19. st. o postojanju antičke luke. Nakon nekoliko kampanja pod vodstvom Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, istraživanja su prekinuta da bi se ponovo pokrenula 2011. godine suradnjom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za arhologiju Sveučilišta u Zadru, Javne ustanove Han-Vrana, Römisch-Germanische Kommission iz Frankfurta i Deutsche Archäologisiche Institut-a (DAI) iz Berlina. U istraživanjima su sudjelovali i polaznici tečaja podvodne arheologije koji organizira Međunarodni centar za podvodnu arheologiju uz potporu UNESCO-vog ureda u Veneciji iz nekoliko zemalja jugoistočne Europe.

Više...
 
Ispis E-mail

Završeno petogodišnje podvodno arheološko istraživanje luke Veštar kod Rovinja

Arheološka istraživanja u uvali Veštar prva su organizirana istraživanja podvodnih arheoloških nalaza na ovom nalazištu. Istraživanja su započela 2008. godine kada je uvala pretraživana zbog organizacije budućih iskopavanja, a u svibnju 2013. provedena je posljednja kampanja. Istraživanje je proveo Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. U projektu je od prve do posljednje kampanje sudjelovalo i Bavarsko društvo podvodne arheologije te Zavičajni muzej grada Rovinja uz kontinuiranu podršku Turističke zajednice Grada Rovinja. U prve tri kampanje istraživanja sudjelovali su i djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda uz podršku Konzervatorskog ureda u Puli.

Više...
 
Ispis E-mail

Antički brodolom sa sarkofazima kod Sutivana na otoku Braču

Tijekom 2009. g. Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda proveo je istraživanje antičkog brodoloma sa sarkofazima kod Sutivana na otoku Braču. Lokalitet se nalazi na dubini od 32 metara, a rasprostire se na otprilike 40 m2. Vidljivo je 21 kamenih predmeta složenih u dva reda, od kojih je donji red gotovo potpuno u pijesku. Među predmetima se mogu prepoznati 7 sarkofaga, 2 poklopca, 1 kamenica s vidljivom perforacijom, 9 kamenih blokova te jedan stup kružnog presjeka. Dimenzije sarkofaga br. 3 su 200x92 cm, a visina 72 cm. Poklopac br. 6 je sličnih dimenzija, koje iznose 215x107 cm.

Više...
 
Ispis E-mail

Istraživanje ostataka "Sulejmanovog mosta" kod Darde

Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog "Sulejmanova mosta". Prema povijesnim podacima, drveni most je izgrađen 1566.g. po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, a svrha mu je bila premošćivanje močvarnog područja prilikom njegova ratnog pohoda prema Beču. Most je nekoliko puta djelomično uništavan i obnavljan, da bi 1686.g. bio potpuno razrušen od strane austrijske vojske.

Više...