• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
  • Radno vrijeme: Pon. - Pet. 8.00 - 16.00
eu_fonds
Naslovna Novosti Članak

Početni tečaj konzerviranja i restauriranja podvodnih arheoloških nalaza 2024.

Početni tečaj konzerviranja i restauriranja podvodnih arheoloških nalaza 2024.

Tijekom razdoblja od 8. do 19. travnja 2024. godine, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru proveo je tečaj konzerviranja i restauriranja podvodnih arheoloških nalaza po početničkom programu. Početni tečaj je dvotjedni tečaj tijekom kojeg se polaznici upoznaju sa osnovnim metodama rada na svim materijalima i provode po nekoliko dana u svakoj od radionica (za metal, za keramiku, za organski materijal).

Polaznici ovogodišnjega početnog tečaja bili su: Jonir Zaky (Egipat), Jawida Mansour (Palestina) i Piotr Felkier (Poljska).

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela. Tijekom teorijskog dijela tečaja polaznici su se upoznali sa svim specifičnostima konzervatorsko restauratorskog postupka za svaku pojedinu vrstu materijala iz podvodnog okoliša. Tijekom praktičnog dijela tečaja polaznici su provodili konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim predmetima s različitih podvodnih lokaliteta. Radovi su uključivali preliminarni pregled predmeta, fotodokumentaciju, praćenje desalinizacijskog postupka, čišćenje predmeta, konsolidaciju predmeta, lijepljenje fragmetiranih predmeta, rekonstrukciju nedostajućih dijelova i završnu zaštitu predmeta.

Ovim putem se zahvaljujemo i čestitamo našim dragim polaznicima ovogodišnjeg tečaja na njihovom marljivom radu i uspješnom polaganju tečaja. Vjerujemo da će s novousvojenim znanjima i vještinama utjecati na zaštitu i očuvanje podvodne kulturne baštine u svojim zemljama. Želimo im puno sreće i uspjeha te se veselimo njihovim budućim profesionalnim koracima.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt